Morgen

7e449226811649f1e1656cecb2e660beIk kan tot dusver nog niet in de toekomst kijken. Uit ervaring blijkt dat het verleden ook niet meteen de beste indicator is over wat later eventueel nog komen zal. De meeste van mijn voorspellingen kwamen nooit uit. Of dat het heden beter dan wel slechter maakt dan wat ik ooit in zelfgefabriceerde visioenen voorzien had laat ik veiligheidshalve in het midden; elk voordeel heb zijn nadeel (of visa versa, een van die twee).

Ik besteed er zelden aandacht aan, aan dat heden. Het is op zijn best iets fluïde dat geruisloos voorbij glijdt. Een constant schuiven van toekomst in verleden zonder ooit exact het moment te kunnen duiden wanneer dan net precies. Nu is nu, en nu, en nu, en nu, en ondertussen alweer voorbij nu geslopen; nu, heus wel. Nu. Mindfulness en meditatie schijnen daar een mouw aan te willen passen maar stopten het voortschrijden van de tijd vooralsnog niet. Onopgemerkt werd gisteren morgen vandaag.

Dag na dag verandert er ook zelden iets tot opeens, na een maand of een jaar of twee, alles. Hoe dat dan juist weer gebeurde is meestal een waar mysterie. De ene dag een ober in een underground bodega, vijf seconden later sta je Keira Knightley passioneel te tongen in een door Scorsese geproducete Maffiafilm/Hollywoodromance. Of misschien Keira Knightley Without Makeup Pic 2013 03iets realistischer: ben je vijfendertig, gescheiden, heb je een veel te zware hypotheek en drie kinderen die best wel iets anders te doen hebben tijdens hun weekends dan rond te hangen met een kalende, zichzelf net iets te hip wannende vader; gisteren nog lag je gewoon, zestien jaar oud, heerlijk stoned naar de wolken te staren.

Zeggen dat het beter wordt is liegen. Dat het slechter wordt evenzeer. Niemand kijkt de toekomst in. Nostradamus een charlatan met al te levendige waanvoorstellingen. Anders. Dat wel. Is het de zetel niet waarin je, op je luie reet geparkeerd, tv zit te kijken dan wel de omstandigheden er rond. Al was het maar dat vazen zo nu en dan plegen te breken, nooit andersom.

Dus dan maar geëduceerd proberen gokken. Als dit, dan dat, ergo… en soms wel maar meestal komt er wel iets tussen. Zelden van vandaag op morgen dus, maar geef het een paar maanden. Wanneer kwamen die grijze haren ook alweer opzetten? Als ik maar m’n best doe dan lukt het heus. Uiteraard niet. Of wel. Vreselijk. Spannend.

Binnenkort veranderd alles. Of niet. Moest er een punt zijn, ik zou het zo nu ongeveer maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: